Dnes je piatok, 23.jún 2017, meniny má: Sidónia
Čas čítania
2 minutes
Zatiaľ prečítané

Blíži sa slávnostné vyhlásenie výsledkov súťaže MUNISS a diskusia o budúcnosti Obchodnej ulice

máj 30, 2017 - 08:00
V stredu 31. mája sa v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca uskutoční vyhodnotenie 6. ročníka medziuniverzitnej študentskej súťaže MUNISS na tému SMART CITY a slávnostné vyhlásenie víťazov.
Do súťaže, ktorá bola oficiálne spustená 30. novembra 2016 v Brne, sa zapojilo 6 tímov zo 4 univerzít a 2 krajín. Po doobednej oficiálnej časti a ocenení výherných tímov bude nasledovať poobedná neoficiálna časť pred hotelom Crowne Plaza Bratislava, kde sa za účasti vedenia mesta Bratislavy a Brna, predstaviteľov občianskeho združenia Obchodná ulica a okolie a odborníkov na riešenie verejných priestranstiev uskutoční verejná diskusia o budúcnosti Obchodnej ulice.

Hlavné mesto Bratislava disponuje širokou škálou možností, ktoré však v súčasnosti ako celok nefungujú tak, ako by mohli a ich prínos pre kvalitný život v meste je len čiastočný. „V zmysle metafory Rubikovej kocky môžeme povedať, že hoci sa Bratislava skladá z množstva dielov, ktoré „nehrajú rovnakými farbami“, môžu tvoriť jeden dômyselný a rozumne fungujúci celok,“ informoval Vladimír Ondrejička z STU Bratislava, koordinátor MUNISS.

Z tohto dôvodu Magistrát hlavného mesta Bratislavy a Magistrát mesta Brno navrhli pre študentov ako súťažné zadanie dve témy a dve lokality, ku ktorým partnerské univerzity vytvorili zmiešané medzinárodné študentské tímy. Ich úlohou bolo navrhnúť  vhodné “smart” riešenia na nimi zadané témy v mieste ich pôsobenia, pričom tímy vedené slovenskými lídrami riešili budúce smerovanie rozvoja Obchodnej ulice.

Súčasťou zadania bolo ukázať správny prístup a smer ako „poskladať“ jednotlivé časti tak, aby sa Bratislava ako celok stala rozumným mestom schopným využiť svoj potenciál pre tvorbu podmienok, ktoré smerujú k nárastu kvality života obyvateľov, návštevníkov, ale i životného priestoru pre podnikateľov.

Po 5-mesačnej práci tímov, spojenej s odbornými workshopmi, konzultáciami s domácimi aj zahraničnými expertmi, boli odovzdané výsledné návrhy týkajúce sa Obchodnej ulice na posúdenie odbornej komisii, ktorú tvorili zástupcovia mesta a STU.

Práve Obchodnej ulice sa bude týkať aj neformálna časť, ktorá bude nasledovať po oficiálnej časti v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca (od 10:00 h do 11:30 h) , na ktorej budú jednotlivé tímy prezentovať svoje smart riešenia tohto verejného priestranstva a súčasne budú ocenené víťazné tímy vybrané odbornou komisiou spomedzi posudzovaných návrhov riešenia jednej z najlegendárnejších ulíc Bratislavy.

Verejné podujatie s príznačným názvom o Obchodnej na Obchodnej sa bude konať v priestore na Obchodnej ulici pred hotelom Crown Plaza Bratislava v poobedňajších hodinách. Tu sa v čase od 13:30 h do 15:30 h uskutoční moderovaná diskusia s verejnosťou, na ktorej budú prítomní: primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal, námestník Brna pre oblasť Smart City Miroslav Kacer, hlavná architektka Bratislavy Ingrid Konrad, garant súťaže Maroš Finka a generálny riaditeľ občianskeho združenia Obchodná ulica a okolie Dávid Čajko a bude zameraná na budúce smerovanie Obchodnej ulice.

Súčasťou neformálneho podujatia realizovanom v spolupráci Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy, Ústavu manažmentu STU a občianskeho združenia Obchodná ulica a okolie, budú aj prezentácie návrhov jednotlivých študentských tímov, ktorí pracovali na riešení Obchodnej ulice v rámci medziuniverzitnej súťaže MUNISS. Verejnosť bude mať možnosť dať svoj hlas riešeniu, ktoré ich osloví najviac. Okrem toho sa občania budú môcť zapojiť do plánovania budúcnosti Obchodnej ulice prostredníctvom interaktívnej plánovacej hry a súčasne dozvedieť sa niečo viac aj o tom, ako „sa rodia“ priestoroví plánovači.

- - Inzercia - -