Dnes je streda, 21.august 2019, meniny má: Jana
Čas čítania
1 minute
Zatiaľ prečítané

Ornitológovia opäť sčítavajú bociany, zapojiť sa môže aj verejnosť

júl 17, 2019 - 11:56
Mláďatá bocianov už dorástli do veľkosti dospelých bocianov a pripravujú sa na opustenie hniezd, predtým ich treba sčítať

Ornitológovia znovu sčítavajú bocianov bielych v hniezdach po celom Slovensku. Ako informuje organizácia SOS/BirdLife Slovensko, mláďatá už dorástli do veľkosti dospelých bocianov a pripravujú sa na opustenie hniezd a na skoro 10-tisíc kilometrov dlhú cestu do Afriky. Predtým, ako bociany opustia hniezda, každoročne sa sčítavajú a zisťuje sa počet mláďat po celom Slovensku. Ornitológom so sčítaním pomáhajú aj obyvatelia obcí, v ktorých hniezdia bociany, uviedol pre agentúru SITA Ján Gúgh z SOS/BirdLife Slovensko. Ľudia môžu svoje pozorovania zapísať do Atlasu hniezd bociana bieleho na Slovensku na stránke www.bociany.sk. Zapísať môžu údaje o prílete či odlete, o počte mláďat, pridať môžu i fotografiu.

Internetový Atlas hniezd bociana bieleho na Slovensku obsahuje všetky známe hniezda bociana bieleho na Slovensku. Dlhodobo sledované hniezda umožňujú nazrieť do histórie hniezdenia bociana v jednotlivých obciach. Pravidelné sčítanie a monitorovanie bocianov bielych sa realizuje na Slovensku od roku 1977, atlas hniezd vznikol v roku 2000. V roku 2017 hniezdilo na Slovensku 1 314 párov bocianov, ktoré vychovali 2 662 mláďat. Počet obsadených hniezd v roku 2018 klesol na 1 270. Bociany vlani vychovali 2 580 mláďat. V roku 1934 hniezdilo na Slovensku 2 219 párov bocianov. V roku 1984 už ich počet klesol na 1 018 párov. Príčinou bol úbytok potravy aj vhodných hniezdnych možností. Spôsobila ho intenzívna poľnohospodárska činnosť, vysušovanie mokradí ako aj chemizácia a spriemyselňovanie krajiny. Vďaka úsiliu ochranárov sa na konci 20. storočia podarilo počet bocianov u nás stabilizovať na približne 1 350 párov.

Bocian biely

storks-3560073_640.jpg

Bocian biely
Foto: 
pixabay

Bocian biely patrí medzi druhy, ktoré odlietajú na juh medzi prvými. Väčšinou hniezda opúšťajú do konca leta, keď ešte nad pevninou vznikajú stúpajúce vzdušné prúdy, ktoré im pomáhajú prekonať veľké vzdialenosti. Mladé bociany sa vydávajú na cestu do Afriky hneď, ako s naučia lietať a opustia hniezdo. Dlhý let však zvládnu len tie najzdatnejšie jedince. Podľa ornitológov sa prvého roku života dožijú len dve z desiatich bocianích mláďat.

- - Inzercia - -