Dnes je pondelok, 16.september 2019, meniny má: Ľudmila
Čas čítania
4 minutes
Zatiaľ prečítané

Víno a jedlo sú najlepší priatelia

december 31, 2011 - 18:34
Víno je lahodný mok, ktorý má všade na svete svojich verných obdivovateľov a milovníkov. Biele, červené či ružové, francúzske, talianske či slovenské. Každé víno má svoju špecifickú chuť a hodí sa k špecifickému druhu jedál. Svetom vín nás previedla someliérka Marcela MIA Kurucová.

Ako by ste charakterizovali trh s vínami na Slovensku? Môžeme tu nájsť všetky druhy aj toho najkvalitnejšieho vína?
V posledných rokoch môžeme jednoznačne pozorovať rozmach slovenských vinárov a taktiež ich vín, čím, samozrejme, trh s vínami na Slovensku stúpol. Avšak stále vedú vína zo zahraničia, a to z Talianska, Francúzska, zo Španielska, z Nemecka, Rakúska a z Nového sveta.

Ako by ste jednoducho laikom vysvetlili, aký je rozdiel medzi naozaj kvalitným a tým menej kvalitným vínom?
Na túto náročnú otázku odpoviem úplne jednoducho: kvalitu si určuje sám spotrebiteľ. Každý má svoje predstavy o tom, ako by malo kvalitné víno vyzerať, voňať a chutiť, dokonca niektorí majú predstavu, koľko by malo takéto víno stáť. Presviedčať zákazníka o kvalite ponúkaného vína, ak mu jednoducho nechutí, nie je určite správne. Pre mňa osobne o kvalite samotného vína hovorí výrobca, vinice, odroda hrozna a v neposlednom rade bodový rating od svetových časopisov a hodnotiteľov vín.

Rôzne víno sa hodí k rôznym druhom jedál. Aké víno treba podávať napríklad k mäsu, rybám, zeleninovému jedlu či dezertom?
Víno a jedlo sú v gastronómii najlepší priatelia. Pomáhajú jeden druhému, aby vynikli tie najkrajšie tóny a aby ste zažili skutočný gurmánsky zážitok. Myslím, že aj ľudia mimo odboru dnes vedia základné pravidlá pri kombinovaní vína k jedlu. Pri mäsitých jedlách musíme tiež rozlišovať, o aký druh mäsa ide. Argentínsky hovädzí steak a Brunello Cassanova Di Neri – ideálny hviezdny pár.  Naopak, pri mäse z hydiny je možnosť podávania bieleho vína, pri teľacom brzlíku ľahšie červené.  Samozrejme, treba brať do úvahy aj prílohu k mäsu a veľmi dôležité sú omáčky. Tie niekedy bližšie určia konkrétne víno, ktoré sa bude podávať. Ryba najlepšie „pláva“ v bielom víne.  Tak ako pri mäse aj v tomto prípade záleží na tom, o aký druh ryby ide. Dobrým Chardonnay v akejkoľvek podobe však určite nič nepokazíte. Zeleninové jedlá by som radila do kategórie rýb, teda bielych vín. Niektoré vína obsahujú zeleninové stopy, majú zelené tóny či paprikové arómy – Cabernet Sauvignon – a tak nám našepkávajú, k čomu toto vínko popíjať. K dezertom sú priradené vína s vyšším obsahom zvyškového cukru, sú to sladšie vína, ktoré sú bonbónikom na záver. Ale aj tu pozor na výnimky. Višňová pralinka a pohárik dobrého Amarone vedia vybudiť chuťové poháriky do maxima. Ak sa nachádzate v reštaurácii, celý výber vám môže uľahčiť someliér, ktorý by mal mať degustované všetky jedlá z menu a k nim  pridelené vína, ktoré odsúhlasil šéfkuchár.

Každá krajina má aj svoj diamant medzi vínami. Ktoré to je medzi francúzskymi, talianskymi, slovenskými a napríklad nemeckými vínami?
Niektoré krajiny majú dokonca celý rad diamantov. Vybrať z každej krajiny jedného zástupcu je však veľmi zložité. Nakoniec víno, ktoré označím ja, nemusí byť pre ostatných someliérov absolútnym topom a aj naopak, víno z najvyšším ratingom od pána Parkera nemusí chutiť mne. Čiže Chateau Barolo, Frankovka či Riesling – u mňa rozhoduje vinárstvo a terroir (poznámka redakcie: spôsob opisu jedinečnosti lokality, ktorá ovplyvňuje a utvára miestne víno).

V akom rozmedzí sa pohybujú ceny za fľašu naozaj kvalitného vína?
Určite sa aj vo víne platí za „brand“, teda značku. Čím známejšia značka, tým viac platíme. Kvalitné víno si na správnom mieste kúpite aj za cenu troch škatuliek cigariet. Alebo za cenu luxusného auta.  Záleží len na vašich možnostiach a predstavách o kvalitnom víne.

Ktoré víno máte najradšej vy?
Ja milujem Taliansko. Štýl vína, ktorý charakterizuje Taliansko, mojim chutiam vyhovuje asi najviac.  Bez zaváhania označujem Supertoskánca – víno od Tenuta dell Ornellaia „Ornellaia“ ako moje najobľúbenejšie. Neodmietnem ani vína z francúzskeho St. Emilionu, napríklad Chateau Angelus, ktorým dokonca nepohrdol ani James Bond vo svoje najdrahšej bondovke. Ale Ornellaia ma očarila – lesná ovocnosť, herbálne tóny a dotyk tabaku – zázrak.

Čoraz častejšie sa k nám dostávajú vína napríklad z Južnej Afriky, Nového Zélandu či Kalifornie. Čím sú špecifické tieto vína? Aká je ich kvalita?
Každá z týchto krajín má rozdielnu polohu, zloženie pôdy, vody, rozdielne teploty a tradície výroby vína. Každý z týchto elementov priamo dotvára, ako bude dané víno z tej-ktorej krajiny chutiť.  Čo sa bude piť,  o tom aj tak nakoniec rozhodne samotný konzument. Ak máte  radi výbušné vína, ťažšie, plné slnka, so sľubnou chuťou, môžete oceniť vína z Afriky. Americké vinárstva nemajú veľmi dlhú tradíciu a vína sú, samozrejme, vyrábané tak, aby najviac vyhovovali americkému spotrebiteľovi. Či bude toto víno chutiť aj európskemu jazyku, je už na samotnom jedincovi. Ak predsa len chcete skúsiť vína spoza veľkej mláky, reprezentujúcim je Cabernet Sauvignon. Osobne mám skúsenosť, že ľudia obľubujú biele vína z Nového Zélandu, označujú ich za ľahké a voňavé. 

Blíži sa koniec roka a s ním aj oslava Silvestra. Pri tejto príležitosti sa pije väčšinou šampanské. Aj v prípade šampanského existuje viacero druhov. Ako vo všeobecnosti rozoznať kvalitné od toho menej kvalitného šampanského?
Predtým, ako sa ľudia naučia rozoznávať kvalitné Champagne od toho menej kvalitného, bolo by asi najlepšie, keby sa naučili rozoznať sekt a Champagne. Ak poviete, „miláčik, kúpil som nám šampanské“, musíte rátať s tým, že fľaša s bublinkami pochádza z Francúzska z oblasti Champagne, bola vyrobená z odrôd povolených na výrobu Champagne - Pinot noir, Chardonnay a Pinot Meunier – a víno dozrievalo vo fľaši. Veľmi „chutné“ sladké bublavé sekty možno chutia s jahodami príjemne, ale pravé šampanské chutí úplne inak.

Šampanské ktorej konkrétnej značky považujete vy za najkvalitnejšie? Jeho cena?
Pol Roger Brut. Treba ochutnať a len sa zamilovať. Prijemné, elegantné perlenie, svieža ovocná chuť... Ženám odporúčam skúsiť Pol Roger Rose. Cena pri moku tejto kvality nehrá úlohu.

Ako sú na tom slovenské „šampanské"?
Pojem šampanské sa naozaj udomácnil asi všade na Slovensku. Avšak rozprávajme sa o šumivých vínach – sektoch. Výrobca našiel recept na to, čo slovenský zákazník chce, čo mu chutí a myslím, že tento recept je úspešný. Avšak nazývať sekt  šampanským je ako dať si v Taliansku na pizzu pol kila kečupu. (smiech)

Katarína Kližanová Rýsová
Foto: Andrej Kližan

- - Inzercia - -