Dnes je štvrtok, 29.október 2020, meniny má: Klára
Čas čítania
1 minute
Zatiaľ prečítané

Samček žirafy z bratislavskej zoo dostal meno Melman

február 26, 2014 - 15:16
Žirafí samček sa v bratislavskej zoo narodil 18. januára samici Tejle a samčekovi Jimmymu, meno mu vybrali ľudia v internetovej ankete na webovej stránke ZOO Bratislava.
Malý samček žirafy Rothschildovej už má meno, volá sa Melman. Meno pre mláďa vybrali ľudia v internetovej ankete na webovej stránke ZOO Bratislava, do ktorej sa zapojilo 616 ľudí. Informovala o tom Katarína Matejovičová zo ZOO Bratislava. Pre samčeka žirafy pripravujú aj krstiny, konať by sa mohli pri niektorom z podujatí na začiatku sezóny.
 
Žirafí samček sa v bratislavskej zoo narodil 18. januára samici Tejle a samčekovi Jimmymu. Samček je od narodenia veľmi odvážny a rýchlo si zvykol na svojich chovateľov. Samica Tejla, ktorá prišla do bratislavskej zoo z Ústí nad Labem, sa v januári stala už sedemnásobnou matkou. Doteraz porodila troch samčekov a štyri samičky. Samec Jimmy sa otcom stal po prvý raz. Žirafiu ubikáciu v bratislavskej zoo dnes obývajú i Tajline dcéry Layla a Salome. 
 
Žirafy sú najvyššími zvieratami na Zemi, dospelý samec meria aj viac ako 5,5 metra a váži od 800 do 1 930 kilogramov. Samica môže narásť až do výšky 4,8 metra a ako dospelá váži od 550 do 1 180 kilogramov. Žirafie samice rodia mláďatá postojačky a mláďatko padá z výšky približne dvoch metrov. Novonarodené mláďatá merajú od 183 do 193 centimetrov a vážiť môžu až 70 kilogramov. Do prvého roka mláďatká dorastú do výšky približne tri metre. Žirafy sa vo voľnej prírode dožívajú približne 25 rokov, v zoo aj viac ako 28 rokov. Jedna žirafa denne zožerie viac ako 34 kilogramov stravy a naraz vypije až 45 litrov vody. V prírode sa žirafy živia listami a čerstvými výhonkami akácií, ale i kôrou, ovocím či kvetmi. Tekutiny získavajú žirafy z listov rastlín, preto pijú len každý druhý až tretí deň, ale bez vody vydržia aj dlhšie. 
 
Každá žirafa má neopakovateľný vzor srsti, podobne ako odtlačky prstov u ľudí. Vekom ich srsť tmavne. Zaujímavosťou je, že žirafy majú najväčšie oči zo všetkých suchozemských cicavcov a dospelé dovidia až do vzdialenosti dvoch kilometrov. Za 24 hodín žirafa málokedy spí viac ako 20 minút. Spánok strieda s prežúvaním a niekedy si pospí na jedno oko aj 15 minút. Žirafy nie sú nemé, mláďatká bučia a mraučia, dospelé žirafy na seba tiež upozorňujú bučaním, krochkaním, fŕkaním či bečaním.
 
Zdroj a foto: SITA, D. Kaplavka

- - Inzercia - -